Friday, August 14, 2009

Fasa perubahan Idola anak-anak: Lentur Buluh Biar Dari Rebungnya..


Sekadar pengkongsian..
Fasa 1 : sejak mengenal dunia hingga lingkungan 7 tahun.
Pada peringkat ibu bapa adalah hero dan idola. Anak-anak akan meneliti dan mencontohi setiap yang dilakuakan oleh ibu bapa dan segala yang dilakukan oleh ibu bapa adalah yang terbaik. Pada ketika ini mereka lebih mendengar apa yang dikatakan oleh ibu bapa mereka sendiri berbanding orang lain.

Maka pada peringkat ini ibubapa perlu mengambil ruang sepenuhnya serta bersungguh-sungguh dalam pembentukan ruh Islam anak-anak. Waktu ini adalah waktu yang sesuai untuk menerapkan aqidah islamiyyah dan budaya hidup Islam supaya sebati dengan jiwa mereka seterusnya menunjukkan cara hidup Islam adalah yang terbaik supaya mereka lebih tegar menghadapi arus cabaran jahiliyyah yang mungkin menanti pada masa akan datang. Ini adalah penting supaya mereka terbiasa dan terus membesar dalam keadaan yang positif dan ibu bapa perlu memulakannya dengan menjadi contoh yang terbaik. Namun fenomena yang sering berlaku tika ini ibu-bapa beralasan yang anak-anak masih kecil untuk tidak membiasakan mereka dengan cara kehidupan Islam contohnya dalam penutupan aurat. Khususnya pemakaian tudung kepada anak-anak perempuan, bersolat dan lain-lain. Oleh itu, lenturlah buluh biar dari rebungnya..
Fasa 2: Alam sekolah rendah

Pada ketika ini lebih memerhatikan dan membenarkan apa yang dilakukan oleh guru sekolahnya. Sering kita melihat anak cilik yang balik dari sekolah berkata. ” mak, cikgu adik kata kan... Mak, ustazah along cakap xboleh buat macam tu.... n lain-lain” adakalanya anak-anak lebih membenarkan apa yang dilakukan oleh guru mereka berbanding ibubapa. Maka ketika ini, guru perlu betul-betul memainkan peranan dengan menerapkan nilai-nilai Islam dalam pengajaran. Jadilah guru yang bersifat murobbi yang mana kita bukan hanya mengajar tetapi mendidik anak-anak murid kita kearah perubahan tingkahlaku menjadi insan yang soleh dan muslih. Bukanlah bermaksud ibubapa perlu melepas tangan kepada guru, ibubapa tetap murobbi yang utama untuk anak-anak supaya menjadi hambaNYA yang taat. Tanpa didikan yang baik dari ibubapa dari peringkat awal, mungkin ketika ini input positif yang diberikan oleh guru pun tidak akan masuk ke dalam kotak minda dan hati anak-anak. Maka, lenturlah bulah biar dari rebungnya…
Fasa 3 : Alam remaja (bermula dari sekolah menengah)..

Fasa ini merupakan fasa yang kritikal yang dalam pembentukan sahsiah anak-anak. Fasa ini merupakan fasa remaja banyak mengalami konflik diri lantaran dari proses transisi ke arah dewasa. Pada ketika ini mereka biasanya akan mengalami konflik diri untuk menentukan identiti diri dan halatuju diri. Mereka berada dalam situasi yang tersepit dan sering berfikir”aku nak jadi orang macamana...aku dah besar nak jadi apa dan sebagainya” . Pada fasa ini anak-anak akan lebih melihat kepada kawan-kawan mereka dari guru dan ibubapa. Adakalanya segalanya pun akan dikongsi dengan sahabat handai berbanding ibubapa masing-masing.. Mereka akan berkongsi hobi, melakukan aktiviti bersama dan sebagainya. Pada fasa ini silap memilih kawan buruklah padahnya. Oleh itu, ibu bapa perlu memantau dengan siapa anak-anak berkawan. Soleh sahabat-sahabat anak, I. Allah solehlah anak kita. Kawan akan yang baik akan membawa kebaikan, sebaliknya yang jahat membawa kemudaratan.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
"Teman yang baik dan teman yang tidak baik itu diumpamakan seperti pembawa kasturi dan peniup api, maka si pembawa kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun peniup api mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).Namun, ibubapa tetap perlu mendidik anak-anak dari awal lagi dengan menanam cintakan Islam dan cara hidup Islam. Kerana bagaimana kita ingin anak-anak kita suka berkawan dengan sahabat yang soleh sedangkan diri mereka tidak ditanam untuk suka kepada hidup yang soleh dan kawan yang soleh dari awal. Konklusinya sebelum terlambat, lenturlah buluh bermula dari rebungnya....

1 comment:

muharrikdaie said...

tulisan yang baik. Alhamdulillah.

Teruskan menulis demi untuk memakmurkan blog2 dakwah dan dapat dimenfaatkan.

Keep it up.